Zadarska cesta 39a, ZATON 23232 Nin zaton-zd@inet.hr

Važna obavijest za turiste koji borave u Hrvatskoj!

Poštovani,
prijava boravka i plaćanje turističke pristojbe za domaće i strane goste obavezni su prema Zakonu o turističkoj pristojbi te Zakonu o strancima.

Provjerite jeste li prijavljeni!

Molimo Vas da zbog Vaše udobnosti i ostvarivanja prava provjerite jeste li prijavljeni za cijelo vrijeme svog boravka, od dana dolaska do dana odlaska.

Svaki pružatelj usluge smještaja dužan je prijaviti boravak svojih gostiju, posjedovati potvrdu o prijavi boravka za svakog gosta u bilo kojem od komercijalnih smještajnih objekata (hoteli, aparthoteli, turistička naselja, apartmani, kampovi, pansioni, prenoćišta, hosteli, privatni smještaj, marine i dr.) i na zamolbu gosta dužan je predočiti istu.

Vaša provjera posebice je važna i potrebna ukoliko boravite u privatnom smještaju zbog kvalitete usluge i Vaše udobnosti te onemogućavanja ilegalnog rada onih domaćina koji nisu po zakonu registrirani za pružanje usluge smještaja.

Unaprijed Vam se zahvaljujemo na suradnji i želimo Vam ugodan boravak.
Valuta

Novčana jedinica Hrvatske od 1. siječnja 2023. jest euro (EUR), koji je jedino službeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i koji je zamijenio dotadašnju kunu. U Hrvatskoj nije problem razmijeniti dolare, funte ili bilo koju drugu valutu u euro. Tečaj eura prema ostalim svjetskim valutama nije fiksan, nego se ovisno o uvjetima na tržištu mijenja gotovo svaki dan.
Na gotovo svim prodajnim mjestima i na bankomatima moguće se koristiti i kreditnim karticama kao što su Visa, MasterCard, American Express, Diners itd.

Putni dokumenti

Od 1. siječnja 2023. godine ukinute su sve kopnene i morske granične kontrole sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom. Granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te s Crnom Gorom postale su vanjska šengenska granica.
U Hrvatskim međunarodnim zračnim lukama šengenski letovi koji dolaze u Hrvatsku više ne zahtijevaju kontrolu putovnica / graničnu kontrolu. Putnici koji putuju na letovima unutar šengenskog prostora, ali potječu iz trećih zemalja, moraju proći šengensku ulaznu graničnu provjeru po dolasku u šengensko područje jer vlasti na krajnjem odredištu u šengenskom području ne bi mogle napraviti razliku između pristiglih putnika koji su se ukrcali na polazištu i onih koji su se pridružili u sredini putovanja. Osim toga, putnici moraju proći šengensku izlaznu graničnu provjeru pri odlasku iz šengenskog prostora.
Ako ste državljanin zemlje za koju je potrebna viza, detalje možete provjeriti u najbližem hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu. Ako posjedujete šengensku vizu, moći ćete ući u Hrvatsku i slobodno se kretati unutar Schengena.