Zadarska cesta 39a, ZATON 23232 Nin zaton-zd@inet.hr

Važna obavijest za turiste koji borave u Hrvatskoj!

Poštovani,
prijava boravka i plaćanje boravišne pristojbe za domaće i strane goste obavezni su prema Zakonu o boravišnoj pristojbi te Zakonu o strancima.

Provjerite jeste li prijavljeni!

Molimo Vas da zbog Vaše udobnosti i ostvarivanja prava provjerite jeste li prijavljeni za cijelo vrijeme svog boravka, od dana dolaska do dana odlaska.

Svaki pružatelj usluge smještaja dužan je prijaviti boravak svojih gostiju, posjedovati potvrdu o prijavi boravka za svakog gosta u bilo kojem od komercijalnih smještajnih objekata (hoteli, aparthoteli, turistička naselja, apartmani, kampovi, pansioni, prenoćišta, hosteli, privatni smještaj, marine i dr.) i na zamolbu gosta dužan je predočiti istu.

Vaša provjera posebice je važna i potrebna ukoliko boravite u privatnom smještaju zbog kvalitete usluge i Vaše udobnosti te onemogućavanja ilegalnog rada onih domaćina koji nisu po zakonu registrirani za pružanje usluge smještaja.

Unaprijed Vam se zahvaljujemo na suradnji i želimo Vam ugodan boravak.
Valuta

Hrvatska se 2023. nada prijeći na euro, no do tada na snazi ostaje nacionalna valuta, hrvatska kuna, koja se sastoji od 100 lipa.
Novac možete razmijeniti u bilo kojoj banci, mjenjačnici, poštanskom uredu te u gotovo svim putničkim agencijama, hotelima i kampovima.
Na gotovo svim prodajnim mjestima i na bankomatima moguće se koristiti i kreditnim karticama kao što su Visa, MasterCard, American Express, Diners, itd.

Putni dokumenti

Za posjet Hrvatskoj viza vam neće stvarati glavobolje. U većini slučajeva bit će vam potrebna samo važeća putovnica.
A ako ste državljanin EU-a, bit će vam dovoljna osobna iskaznica. Hrvatski carinski propisi gotovo su u potpunosti usklađeni sa standardima EU-a.

Informacije o putnim dokumentima
Za dodatne informacije obratite se diplomatskim misijama i konzularnim uredima u inozemstvu ili posjetite mrežnu stranicu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija www.mvep.hr/en/consular-information

Kućni ljubimci

Vaši su kućni ljubimci dobrodošli u Hrvatskoj!
Ako svoje četveronožne prijatelje želite povesti sa sobom u Hrvatsku, jedini uvjet jest zadovoljavanje jednostavnog pregleda prije ulaska u zemlju.
Na pregledu će se provjeriti imali vaš kućni ljubimac mikročip, je li cijepljen protiv bjesnoće i ima li putovnicu ili veterinarsku potvrdu.