Zadarska cesta 39a, ZATON 23232 Nin zaton-zd@inet.hr

Okruženje

Zaton je smješten u Zadarskoj regiji, u samom središtu Jadranske obale, 2 km južno od Nina i 12 km sjeverozapadno od Zadra.

Zadarska regija zauzima središnji dio hrvatskog Jadrana. Raznolikost joj određuje razigrani otočki arhipelag i blistavo plavetnilo čistog mora, površine jednake površini kopna, plodni Ravni kotari i vrhovi Velebita, UNESCO-vog rezervata biosfere. Bogatstvo prirode i ugodna sredozemna klima ostavili su obilje ljudskih tragova i povijesnih spomenika. Žive tradicije i običaji, bogata gastronomija i obilje prirodnih atrakcija, uz toplu gostoljubivost čine turističku vrijednost regije.

Razigranost mora određena je jadranskim oblikom razvedenosti obale s troredom otoka, njih 300-tinjak, s hridima i otočićima, kanalima, uvalama i malim zatvorenim morima.

Raznolikost uz 1 200 kilometara vijugave obalne linije određuje i najveće slatkovodno jezero u zemlji i Park prirode Vransko jezero, biserna kraška rijeka Zrmanja te planina Velebit sa Svetim brdom visokim 1 700 metara kao bedemom nad morem.

Kultura i povijest ogledaju se u gradićima koji pamte vrijeme prije Rimskog carstva, srednji vijek i renesansu. A o kreativnosti današnjeg vremena najslikovitije govore Morske orgulje i Pozdrav Suncu što ih je ova generacija pridodala mnoštvu jedinstvenih povijesnih djela.